Natuur & Rust
Familie & gezelligheid

De Green Key

Wij doen niet meer met de Green Key mee maar volgen nog wel de richtlijnen, en zetten ons nog steeds in voor het milieu. Ons laatst behaalde resultaat was Goud in 2017 met de toen geldende voorwaarden

De GREEN KEY (voorheen Milieubarometer) is hét internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met de milieuzorg op het bedrijf. De GREEN KEY staat garant voor de inzet van de ondernemer om meer aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeving van hem verlangt.

De toekomst
Green Key is onderdeel van de Foundation for Environmental Education FEE. Dit is een wereldwijde organisatie met leden in meer dan zestig landen. Op www.fee-international.org leest u alles over de ideële doelstellingen van deze organisatie: zorg voor en bewustwording van natuur, milieu en duurzaamheid. Zodat toekomstige generaties óók kunnen genieten van onze prachtige aarde.

Waarom had de Krabbeplaat ervoor gekozen om aan de Green Key mee te doen.

We zitten in een bedrijfstak die toekomstgericht is en ook in de toekomst steeds belangrijker zal gaan worden, dus de omgevingsfactoren zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Dit was de zakelijke uitleg, die natuurlijk belangrijk is maar noch meer speelt ons gevoel voor de natuur en de toekomst een rol in deze, wij vinden als team dat ook wij verantwoord met het milieu om moeten gaan en daar waar mogelijk deze moeten schonen of zelfs wat toe moeten voegen.

In de praktijk
Betekent dit dat u moet inboeten op luxe? Of dat u tijdens uw vakantie continu rekening houden met natuur en milieu? Zeker niet. Voorwaarde van de Green Key is dat de kwaliteit en het comfort van de gast te allen tijde gewaarborgd blijft. Een duidelijk voorbeeld vindt u op onze rotonde die jaren begroeid was met hedera en in het voorjaar van 2011 omgetoverd is in een insekten en vlinder paradijs, met vele kleurijke bloemen en gewassen. Buiten deze aanpassing zijn er nog vele andere aanpassingen geschied die niet altijd even duidelijk naar voren komen maar waar wij toch aandacht aan schenken zoals het plaatsen van milieu vriendelijkere lampen door het gehele bedrijf wanneer deze aan vervanging toe zijn, de straatverlichting aansturen met een lichtoog, milieu vriendelijke en afbreekbare schoonmaakmiddelen voor de toiletgebouwen, het plaatsen van gerecyceld parkmeubilair etc etc, eigenlijk teveel om op te noemen. In 2015 hebben wij de rotonde extra gemaaid om volgend jaar 2016 weer een echte vlidertuin terug te krijgen

In de winter van 2011-2012 hebben wij weer een grote stap gezet en zonnecollectoren geplaatst op de daken van het toiletgebouw op het Edelveld en de horeca om de warmwater en verwarming te voorzien van door zon verwarmd water, tevens zijn de boeiboorden van receptie en horeca vervangen door duurzaam materiaal, wat er overigens ook nog een keer veel beter uitziet. De receptie is nu ook voorzien van 15 zonnepanelen, die bijna al het electra verbruik op de receptie voor hun rekening nemen.

Ook u kunt ons in deze helpen door met ons mee te denken en suggesties aan te dragen, begin met het scheiden van uw afval in meerdere belangrijke fracties zoals, papier, glas, chemisch afval (o.a. batterijen), ijzer, schoon , onbehandeld hout en overig afval. Sinds 2013 is hier weer een fractie aan toegevoegd namenlijk frituurolieen. Help ons hier in en u helpt uzelf en uw kinderen een bewoonbare wereld te behouden.

Uitleg over ons nieuwe toiletgebouw.

Het gehele gebouw is zo geconstrueerd en bedacht dat we aan alle voorwaarden van duurzaamheid en energie besparing voldoen.
Om een paar voorbeelden te geven:
Er zijn 33 zonnepanelen geplaatst die het gehele gebouw voorzien van electra en ook nog terug leveren aan ons net. Alle lampen zijn led verlichting, aangestuurd met sensoren.
Zonne tubes 100 (warm water) zijn geplaatst en hebben een tweeledig doel, voorziening voor warm water, (voor de wasmachines, de douches en de was plekken) en voor de verwarming.

Daar we in de openingstijd bijna geen verwarming nodig hebben en er in de winter bijna geen warm water wordt gebruikt kunnen wij er het gehele jaar van profiteren.
Het douche water wordt ook gebruikt d.m.v. een warmtewisselaar om de boiler alvast op zo’n 20 graden te brengen, zo gaat er niets verloren.
Verder is er alleen gebruik gemaakt van FSC gekeurd hout en andere materialen die uit her gewin stammen of milieuvriendelijk zijn geproduceerd.
Ons streven was ongeveer 90 % te kunnen voorzien in onze behoefte, in energie voorziening, tot nu staan op bijna 100 %. Natuurlijk kunnen we pas na een jaar de balans opmaken en denken op 95 % uit te komen als de winter streng wordt.
Tevens zijn onze andere gebouwen ( toiletgebouw Edelveld, Horeca, Receptie ) ook voorzien van warmwater tubes en zonnecollectoren, zoals onze horeca waar we op bijna 60 % zitten, en dit alleen maar omdat onze fritesovens nog gas behoeven om op te stoken, verder gaat warmwater en verwarming gelijk als in het nieuwe gebouw.
Verdere maatregelen op gebied van milieu zijn ook op ons gehele terrein doorgetrokken, zodat wij het keurmerk goud in het jaar 2013 hebben verkregen bij het internationale keurmerk Green Key.

Natuurlijk speelt Electra een grote rol en zoals u gelezen heeft hebben wij daarin al de nodige stappen ondernomen, wat wij nog afnemen van de leverancier is gegarandeert groen opgewekt.

Uw bezoek maakt het verschil

Niet alleen in Nederland, maar in bijna elk land in Europa zijn er keurmerken voor milieubewuste recreatiebedrijven. De meest toonaangevende, waaronder uiteraard de GREEN KEY, hebben zich in VISIT (Voluntary Initiative for Sustainability in Tourism) verenigd om u zodoende beter over hun producten te kunnen informeren. Deze keurmerken worden gepromoot onder het motto:

"Waar het milieu op de voorgrond staat...
... staat u in het middelpunt".

nieuw water en recrea
kids & animatie